Σάββατο 28 Μαρτίου 2009
Μαρία Κέντρου Αγαθοπούλου, Ο μοτοσυκλετιστής
Εκείνος ο θορυβοποιός
Της νύχτας
Καβάλα στο μηχανικό του ζώο
Να κραδαίνει την άσφαλτο
Χωρίς φρένο
Να παίζει ώρα ύπνου
Με τις φρένες μας
Εδώ μέσα
Στο σακατεμένο κρανίο
Προχτές το μεσονύχτι
Που κοίταζα απ’το παράθυρό μου
Το νέο φεγγάρι
Άκουσα θόρυβο παράξενο
Να ’ρχεται από ψηλά
Και μου φάνηκε πως τον είδα
Ένας άγγελος πάνω σε μοτοσυκλέτα
Να διασχίζει τους δρόμους τ’ ουρανού
Κι απ’ το σπασμένο καθρεφτάκι του
Να με κοιτάζει περίλυπος
Βγάλε μου σε παρακαλώ
Μια ωραία φωτογραφία
Να τη στείλω στο κορίτσι μου
Έτσι απάνω στη μοτοσυκλέτα μου
Με το ένα χέρι στο χειρόφρενο
Το άλλο να σιάζει τα σγουρά μαλλιά μου
Θέλω να φαίνεται καλά
Το καινούργιο μου πέτσινο
Το σιδερένιο κράνος
Να διακρίνεται προπάντων
Ο ίλιγγος στο πρόσωπό μου
Και κείνο του θανάτου
Το αναπόφευκτο
Από τη συλλογή Θαλασσινό Ημερολόγιο, 1981.
Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009
Κέντρου - Αγαθοπούλου Μαρία (1930 - )

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009
Με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009
«Θύμα» και η ποίηση

Ενας άλλος φορέας, καθ ύλην αρμόδιος, η Εταιρεία Συγγραφέων, η οποία επίσης δεν περνά καλές οικονομικές ημέρες, θα περιοριστεί σε ό,τι πιο ανώδυνο για το ταμείο της. Στο Public του Συντάγματος, ανήμερα, Σάββατο (12 μεσημέρι), σχεδιάζει μια συζήτηση για τον ρόλο της ποίησης, με ομιλητές (Τίτος Πατρίκιος, Αλέξης Ζήρας κ.ά.) και αναγνώσεις ποιημάτων από γυναίκες ποιήτριες.
Μπορεί η ποίηση να αντιμετωπίζεται ως ο φτωχός συγγενής, όμως έχει κοινό, μικρό αλλά φανατικό, που πιστεύει στη φράση του Παλαιστίνιου ποιητή Μαχμούτ Ντάρβις «Ενα καλό ποίημα είναι μια πράξη αντίστασης». Σ αυτό το κοινό ποντάρει το καινούργιο περιοδικό «Ρoetix», που θα κυκλοφορήσει αυτή την εβδομάδα από τις εκδόσεις «Τυπωθήτω».
Πρόκειται για το δεύτερο εξαμηνιαίο περιοδικό ποίησης, μετά το «Ποιητική» (εκδ. Πατάκη), με διευθυντή τον Χάρη Βλαβιανό. Το πρώτο τεύχος θα παρουσιαστεί την παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, Παρασκευή 20 Μαρτίου, 7 μ.μ., στην ΕΣΗΕΑ, με απαγγελίες ποιημάτων κ.ά.
Η οικονομική δυστοκία θα θίξει καίρια και το πρόγραμμα εκδηλώσεων για το Ετος Ρίτσου. Το ΕΚΕΒΙ, ενώ είχε δαπανήσει π.χ. για τους Καραγάτση (2008) και Εγγονόπουλο (2007) από 100.000 ευρώ περίπου, για τον Ρίτσο δύναται να διαθέσει περί τις 40.000 ευρώ, υλοποιώντας με αυτά την κινητή έκθεση, το λεύκωμα και τον διαδικτυακό τόπο. Ευελπιστεί όμως σε κάτι καλύτερο από τις αναμενόμενες ανακοινώσεις του υπουργού Πολιτισμού.
Σε δύο Λύκεια, 6ο Καλλιθέας και 10ο Πειραιά, τα οποία με τα blog τους έχουν δείξει ενδιαφέρον για το έργο του Ρίτσου, εμπιστεύτηκε το Μουσείο Μπενάκη την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Θα παρουσιάσουν, ανήμερα, στην Πειραιώς, μια παράσταση.
Θα είναι ανοιχτό στις προκλήσεις της φόρμας, του πειραματισμού, του ύφους, της γλώσσας. «Είναι η ώρα για τολμηρούς σκαπανείς», σύμφωνα με τον Γ. Θεοτοκά που καλωσόριζε έτσι το 1929 τη γενιά του 30. Συνεργάτες του πρώτου τεύχους είναι οι Νάνος Βαλαωρίτης, Γιάννης Βαρβέρης, Σωτήρης Κακίσης, Χρίστος Ρουμελιωτάκης, Θανάσης Τριαρίδης κ.ά.
Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009
Ο ποιητής της Ρωμιοσύνης στα χέρια bloggers
Γ. Ρίτσος: 1909-1990. Φέτος είναι η χρονιά του και, τουλάχιστον, κάποιοι τη γιορτάζουν |
Οι μαθητές των δύο σχολείων συναντήθηκαν πρώτα στο Διαδίκτυο και ύστερα από κοντά στα σχολεία τους, επιχειρώντας να συνθέσουν μια εκδήλωση για τον Γιάννη Ρίτσο. Συγκέντρωσαν υλικό, το μελέτησαν και, τέλος, επέλεξαν ποιήματα και πεζά, τραγούδια, σχέδια, φωτογραφίες, βίντεο, μαρτυρίες, συνεντεύξεις, CD και ντοκιμαντέρ. Μέσα απ' αυτό το υλικό θα περάσουν η ζωή και το έργο του ποιητή: γέννηση στη Μονεμβασιά, παιδικά χρόνια, αγώνες και εξορίες, έρωτας και επανάσταση.