Τετάρτη, 3 Δεκεμβρίου 2008

Ο συγγραφέας Νίκος Κάσδαγλης, Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αιγαίου!

Το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αποφάσισε να αναγορεύσει επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος τον συγγραφέα Νίκο Κάσδαγλη, αφού έλαβε υπόψη τη γενικότερη προσφορά και παρουσία του στα πνευματικά πράγματα της Ελλάδας.
Η αναγόρευση θα γίνει την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2008, στις 18:00, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του κτιρίου «Κλεόβουλος».

Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Κάσδαγλης από την εμφάνισή του στα ελληνικά γράμματα (1952) μέχρι σήμερα έχει εκδώσει δεκαεπτά βιβλία (συλλογές διηγημάτων, μυθιστορήματα, ένα χρονικό και ένα βιβλίο για παιδιά και εφήβους). Αναφέρουμε ενδεικτικά ορισμένα έργα του: Σπιλάδες (1952), Τα δόντια της μυλόπετρας (1955), Κεκαρμένοι (1959), μυθιστόρημα που τον καθιέρωσε ως μεγάλο συγγραφέα, (Εγώ ειμί Κύριος ο Θεός σου, Μυθολογία, Η Μαρία περιηγείται τη μητρόπολη των νερών, Η νευρή, Οι ελεήμονες, Το Αραράτ αστράφτει κ.ά., το οδοιπορικό Δρόμοι της στεριάς και της θάλασσας, το μοναδικό βιβλίο του με παιδικά διηγήματα Στον Πανορμίτη, Το θαλάμι και το χρονικό Το έλος.}

Ο Νίκος Κάσδαγλης, ανήκει στην Πρώτη Μεταπολεμική Γενιά, έζησε σε καιρούς βίας, βίωσε τη βία, γι’ αυτό και σε όλα τα κείμενά του την καταδικάζει. Η πεζογραφία του διακρίνεται από ρεαλιστικές και νατουραλιστικές απεικονίσεις της ζωής και συχνά αποκτά μια ιστορική διάσταση, καθώς θίγει ζητήματα γενικότερα ελευθερίας των λαών. Πολλά κείμενά του επομένως είναι πολιτικά και έχουν καταγγελτικό χαρακτήρα (λ.χ. Το έλος) που περνά τα ελληνικά σύνορα και καθιστά τον δημιουργό του πολίτη του κόσμου (λχ. Η Μαρία περιηγείται τη μητρόπολη των νερών, Το Αραράτ αστράφτει). Σημαντικό ρόλο επίσης στη θεματογραφία του διαδραματίζει το θαλασσινό στοιχείο, οι δύο μάλιστα κινηματογραφικές/τηλεοπτικές μεταφορές, από τις τρεις ταινίες που έχουν γυριστεί βασισμένες σε έργα του, εμπνέονται από το θάλασσα και απεικονίζουν τη ζωή των νησιωτών (Ο μηχανικός και Χώμα και νερό).

Θεωρείται από τους σημαντικότερους λογοτέχνες στην Ελλάδα και έχει καθιερωθεί στο διεθνή πνευματικό χώρο (ξένοι μελετητές αναφέρονται στο έργο του), ενώ έχει τιμηθεί με το Β΄ Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για το μυθιστόρημά του Τα δόντια της μυλόπετρας. Προσωπικός φίλος του Γιώργου Σεφέρη και άλλων λογοτεχνών, αποτυπώνει ένα μέρος των σχέσεων αυτών στο Έλος που αποτελεί ένα συγκλονιστικό χρονικό για την περίοδο της δικτατορίας 1967, με το παρασκήνιο της δήλωσης και την ίδια τη δήλωση του Σεφέρη και τις απάνθρωπες συνθήκες του ΕΑΤ-ΕΣΑ. Συμμετείχε στη συγγραφή των Δεκαοκτώ κειμένων και στα Κειμένων 1 και 2, που αποτελούν ράπισμα προς τη λογοκρισία που είχε επιβάλει η απριλιανή δικτατορία.

Έχοντας υπόψη αυτή τη σφριγηλή και αξιόλογη παρουσία στα ελληνικά γράμματα και πολιτικά δρώμενα του τόπου αλλά και τη διεθνή αναγνώρισή του, και με δεδομένο ότι ο συγγραφέας με την πλούσια και σημαντική λογοτεχνική του κατάθεση έχει τιμήσει επαρκώς τον τόπο στον οποίο έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του και στον οποίο στεγάζεται το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης προτείνει να αναγορευθεί ο Νίκος Κάσδαγλης επίτιμος διδάκτορας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Αιγαίου

ΠΗΓΗ:ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΙΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: